Concept

Elke worker werkt concurrent (tov elkaar en het hoofdprogramma) en kan meerdere keren een (soortgelijke) taak na elkaar uitvoeren. Zodra hij een taak krijgt toegewezen, werkt hij uitsluitend (en typisch zonder onderbreking) aan die taak en maakt het resultaat zo snel mogelijk beschikbaar. Daarna wacht hij op een nieuwe taak. Het aantal worker is typisch instelbaar; waarbij het de kunst is om altijd minimaal één worker vrij te hebben.

../../../../_images/Thread_pool.svg

Concept met Threads, afkomstig van wikimedia

Een typisch implementatie heeft een queue voor nieuwe taken (de work_queue), een queue met resultaten en een set van workers. Zodra een worker beschikbaar komt, pakt deze de volgende taak uit de work_queue, gaat aan de slag en zet het resultaat in de tweede queue. Typisch in een forever-loop, waarin hij alleen pauzeert als er niets in de work_queue staat.

Een wat uitgebreidere implementatie abstraheert van de queues. Die hebben immers locking nodig, wat kan afgeschermd worden in de nette API-functie. Ook worden steeds vaker future-objecten gebruikt; die bevatten “het toekomstige resultaat van een asynchrone berekening”. In sommige programmertalen kunnen de taken zelfs “inline” gedefineerd worden. Dit alles maakt het concept complexer, maar handiger in gebruik.

Comments

comments powered by Disqus